Sängar

Fast eller Medium Säng?

Mjuk eller hård – 6 saker att tänka på när du väljer fasthet på din säng

När du köper en ny säng är en av de viktigaste faktorerna att tänka på vilken fasthet du vill ha. Men valet mellan en medium eller fast säng (vilket är två av de vanligaste fasthetsgraderna) kan vara klurigt. I det här inlägget kommer vi gå genom vad du ska tänka på när du väljer fasthet på din nya sovplats, och förhoppningsvis hjälpa dig att besluta om en medium eller fast säng är rätt för dig.

1. Korrelation mellan kroppsvikt och sängens fasthet

Först och främst är det viktigt att utgå från din kroppsvikt. Som en allmän riktlinje kan sägas att en tyngre person kan behöva en fastare säng för att få tillräckligt med stöd, medan en lättare person kan tycka att en mjukare säng ger bättre komfort. (Vilken fasthetsnivå som passar vilken kroppsvikt skiljer sig åt mellan olika tillverkare; för oss på Sängfabriken har vi en generell uppskattning att en medium resårmadrass ger lagom stöd för personer mellan 50 – 85 kg, medan fast lämpar sig för personer mellan 85 – 115 kg. Du kan läsa mer om detta i vår Sängguide här). Men som vi ska se nedan så är det inte enbart kroppsvikt som spelar in i valet av fasthet.

2. Påverkar längd sängens fasthetsgrad?

Förutom kroppsvikt så spelar också din längd in i valet av fasthet. Om du är längre så sprids din kroppsvikt ut över en större yta av sängen, vilket innebär att du kan behöva en mindre fast säng. Detta kan spela in om du exempelvis är över 190 cm och ligger precis på gränsen mellan medium och fast enligt din kroppsvikt, så kan du fundera över om du vill ”gå ned” i fasthet istället för att välja det hårdare alternativet. (Om du är så lång kan det också vara en idé att köpa en säng som är längre än standardmåttet 200 cm för att du ska få tillräckligt med utrymme. Läs mer om olika sängmått i vår Storleksguide här). På samma sätt kan du välja att ”gå upp” i fastighetsgrad om du är kortare än 160 cm och ligger på gränsen mellan fasthetsnivåerna, då du i det fallet kan behöva mer stöd. Dock så är det inte enbart längd som påverkar hur din kroppsvikt fördelas över sängen, vilket vi nu också ska se.

3. Olika kroppsformer kräver olika fasthet på sängen

Din kroppsform spelar också roll för hur mycket eller lite stöd som du behöver från din säng. Om du exempelvis har en kurvig kropp så kommer din vikt att fördelas ojämnt beroende på kroppsdel, vilket kan betyda att om du ligger på gränsen mellan två fastheter baserat på din vikt och längd, att du då väljer det fastare alternativet för att hela kroppen ska få tillräckligt med stöd. (För dig som är kurvig är det också viktigt att tänka på antalet komfortzoner som din madrass erbjuder då dessa också hjälper till att ge rätt stöd på rätt plats längs med din kropp). Men förutom hur vår kropp är skapt är det väl också viktigt att tänka på hur vi ligger i sängen när vi sover?

4. Sovställningen påverkar valet av sängfasthet

Din sovställning är självklart också viktig! Om du sover på rygg eller mage kan en fastare säng vara det bästa valet, eftersom den ger tillräckligt med stöd för att hålla ryggraden i rätt position. Om du däremot sover på sidan kan en mjukare säng vara mer bekväm, eftersom den ger tillräckligt med stöd samtidigt som den inte är för hård och orsakar obehagliga tryckpunkter. (Du kan läsa mer om för- och nackdelar med olika sovpositioner här).

5. Personlig preferens viktigast för valet av sängens fasthetsnivå?

Ett annat viktigt övervägande, om inte det viktigaste, är din personliga preferens. Du kanske helt enkelt föredrar en fastare säng på grund av dess stödjande egenskaper, eller en mjukare säng på grund av dess förmåga att anpassa sig efter din kropp? Alla är vi olika och därför är det viktigt att ta hänsyn till vad vår egen kropp mår bäst utav. Om du har möjlighet att provligga sängen innan köp så kan du få ett humm om känslan i sängen utifrån dina preferenser, även om det först är när du spenderat 1-2 veckor sovandes i sängen som du vet om du hittat rätt. (Här hittar du de platser där du kan provligga Sängfabrikens sängar).

6. Påverkas sängens fasthet av dess kvalitet och material?

När du väljer fasthet på din säng är det också viktigt att tänka på sängens kvalitet och konstruktion. En högkvalitativ resårmadrass av bra material kan ge bättre stöd och längre hållbarhet, oavsett om du väljer en medium eller fast säng. Eftersom du kommer sova i din säng i många år är det extra viktigt att du väljer en säng av hög kvalitet med noga utvalda material som gör att din sovplats är så pass fast eller mjuk som du vill under lång tid framöver.

Sammanfattningsvis är valet mellan en medium eller fast säng en personlig fråga baserat på din kroppsvikt, längd, kroppsform, sovställning och preferenser. Det är också viktigt att tänka på kvaliteten och materialet på sängen. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du välja en säng som ger dig den bästa möjliga nattsömnen och samtidigt stödjer din kropp på rätt sätt.


Tycker du fortfarande att valet mellan medium eller fast säng känns svårt? Vi på Sängfabriken erbjuder sängmodeller med vändbara resårmadrasser, där ena sidan är medium och andra sidan är fast, allt för att förenkla ditt sängköp på nätet.

Relaterade Inlägg