Övrigt, Sömn

Att Sova med Husdjur

Många djurägare känner en stark koppling till sina pälsklädda vänner och överväger att dela säng med dem. Även om tidigare rekommendationer varit försiktiga, antyder ny forskning att detta kan påverka både fysisk och emotionell hälsa positivt. Vi undersöker för- och nackdelar med att sova med husdjur och delar några tips för att få en harmonisk sömnupplevelse med din lurviga kamrat.

Är det lämpligt att låta hunden & katten sova i sängen?

För mindre djur, som ökenråttor och chinchillor, som kan vara svåra att potträna och har vissa beteendemässiga utmaningar, kan det vara klokt att undvika att dela säng. Å andra sidan beror beslutet att dela säng med större och väldresserade husdjur, så som din hund eller katt, oftast på individuella preferenser. Trots att husdjur ger tröst och kärlek finns det också risker, såsom allergier och störd nattsömn, som måste beaktas. Att balansera fördelar och nackdelar är avgörande och beslutet bör också anpassas efter ditt husdjur samt din rådande livsstil.

Statistik och forskningsfynd

Forskning indikerar att 56% av husdjursägare låter sina husdjur sova i samma rum, och nästan 35% av barnen delar säng med sina husdjur. Många djur föredrar faktiskt att sova nära sina ägare, och över 86% av hundvalpar väljer att göra det när de har möjlighet. Dock är beslutet att dela säng med sitt husdjur en personlig fråga som bör vägas mot individuella omständigheter och behov.

Fördelar att dela säng med sitt husdjur

Både forskning och personliga erfarenheter indikerar att att sova med ett husdjur kan medföra en rad hälsofördelar.

 1. Komfort och trygghet

Många väljer att dela säng med ett husdjur, särskilt hundar, för den trygghet och säkerhet de erbjuder. Servicehundar, speciellt tränade för personer med PTSD, kan ge känslomässigt stöd genom att identifiera och störa mardrömmar. En studie visade att 57% av krigsveteraner med PTSD-tjänstehundar upplevde lindring av sina mardrömsproblem.

 1. Bättre emotionell hälsa

Att ha ett husdjur kan minska ångest och ensamhet, lindra psykiska symtom och öka känslan av syfte i livet. Husdjurs kärlek ökar oxytocinnivåerna hos vuxna och minskar kortisolnivåerna hos barn, vilket främjar avslappning och stressreducering. Interaktion med husdjur, inklusive att sova tillsammans, ger en avslappnande effekt, delvis genom fysisk beröring, vilket också kan gynna sömnen.

 1. Förhöjd immunitet

Husdjur, särskilt hundar och katter, påverkar mikroorganismernas sammansättning i hemmet, vilket i sin tur påverkar människors immunförsvar positivt. Exponering för olika mikroorganismer kan stärka immunförsvaret och minska risken för allergier. Detta gäller särskilt för barn och spädbarn, vilka har lägre sannolikhet att utveckla allergier med tidig exponering för husdjur.

 1. Helhetshälsa för kroppen

Ägande av husdjur har visat sig förbättra fysisk hälsa genom att sänka kolesterol- och triglyceridnivåer, samt blodtrycket. Att ha en hund hemma är kopplat till minskad risk för förtida dödsfall, sannolikt på grund av dess positiva effekter på det kardiovaskulära systemet. Tidig forskning indikerar att beröring och mys med husdjur kan sänka blodtrycket och hjärtfrekvensen, vilket ger direkta hälsofördelar.

Att dela säng med ditt husdjur kan därmed vara en holistisk och givande del av din övergripande hälsa och välbefinnande.

Nackdelar med att dela säng med husdjur

Även om många människor finner glädje i att dela säng med sina husdjur, finns det några potentiella nackdelar med denna praxis.

Allergier

De med husdjursallergier behöver överväga om de alls ska dela säng med husdjur, även under dagen, för att undvika exponering för allergener som päls och mjäll under nattens sömn. Om det finns misstanke om att husdjuret kan utlösa allergiska reaktioner kan ett besök hos läkaren för allergitest vara klokt.

Bakterieexponering

De bakterier som följer med ett husdjur in i hemmet kan ha både positiva och negativa effekter. Å ena sidan kan ökad variation av bakterier stärka det mänskliga immunförsvaret. Å andra sidan kan husdjur även föra med sig skadliga bakterier, virus och parasiter, vilket kan innebära en risk för dem som är mer mottagliga för infektion, har nedsatt immunförsvar eller med öppna sår.

Störningar under natten

Vissa husdjur, särskilt större, har en tendens att ta upp mer plats i sängen än förväntat. Att dela säng med ett husdjur kan orsaka sömnstörningar för vissa människor. Effekterna varierar beroende på husdjur; en studie visade att kvinnor som delade säng med en hund upplevde mindre störd sömn jämfört med de som delade säng med en katt.

För att minimera eventuella sömnstörningar har forskning föreslagit att låta husdjuret sova på en annan plats i sovrummet, kanske i en egen säng, för att främja en lugnare sömnmiljö.

Territoriellt beteende

Bett från husdjur kan inte bara orsaka skador utan också sprida infektioner. I synnerhet vissa hundar med territoriellt beteende kan vara extra benägna att bita om de plötsligt väcks från sömn.

Tips för en bättre sömn med ditt husdjur

Om du väljer att dela säng med ditt husdjur, kan följande tips förbättra sömnkvaliteten för både dig och din pälsbeklädda vän:

 • Välj en passande sängstorlek: För att minska störningar vid nattetid, se till att din säng är tillräckligt stor för att rymma dig, ditt husdjur och eventuella andra som delar sängen med dig.
  Få hjälp med vår storleksguide för sängar här
 • Tvätta lakan och sängkläder regelbundet: God hygien är avgörande för att förhindra spridning av oönskade bakterier. Tvätta regelbundet dina sängkläder och även husdjurssängar eller filtar som används i sängen. Om ditt husdjur spenderar tid utomhus, överväg att torka av tassarna och pälsen för att hålla smuts och allergener borta från sovrummet.
  Få koll på hur ofta du ska tvätta dina lakan och sängkläde här
 • Håll koll på veterinärbesök: Att hålla ditt husdjur friskt skyddar också dig. Se till att ditt husdjur är uppdaterat med de rekommenderade vaccinationerna och följ veterinärens rekommendationer för loppor, fästingar och avmaskning.
 • Gå ut med ditt husdjur innan läggdags: En kvällspromenad ger ditt husdjur möjlighet att uträtta sina behov och kan minska överflödig energi, vilket kan leda till färre sömnstörningar.
 • Håll en regelbunden läggdagsrutin: Djur har en naturlig dygnsrytm, och en konsekvent läggdagsrutin kan hjälpa både dig och ditt husdjur att följa en jämn sömn-vaken-cykel och undvika rastlösa nätter.

Även om sömnbehovet för människor och husdjur kan variera, kan dessa anpassningar hjälpa till att skapa en harmonisk sömnupplevelse. Var uppmärksam på tecken på överhettning eller andra obehag för att säkerställa att både du och ditt husdjur njuter av en god natts sömn.

Här ser du hur några av våra kunders husdjur trivs i en säng från Sängfabriken. Vill du också unna dig och ditt husdjur en riktigt god sömn kan du utforska vårt sortiment av svensktillverkade kvalitetssängar nedan!

Relaterade Inlägg