Madrasser

Vilken Typ av Bäddmadrass är Bäst?

En Guide till Bäddmadrasser

Välkommen till vår guide för att hitta den bästa bäddmadrassen! Att välja rätt bäddmadrass kan vara avgörande för en god natts sömn och därmed det övergripande välbefinnandet. Vi kommer bland annat att utforska varför en bäddmadrass är viktig, hur du väljer rätt tjocklek samt vilket material som passar dig bäst; så häng med när vi dyker in i bäddmadrassernas värld.

Varför Ska Man Ha en Bäddmadrass?

Som det översta komfortlagret utgör bäddmadrassen en viktig del i både kontinentalsängar och ramsängar, men kan även adderas på sängar som inte köpts med en bäddmadrass som standard. Att investera i en högkvalitativ bäddmadrass kan bidra till att förbättra din sömnkvalitet då bäddmadrassen ger extra stöd och komfort. Bäddmadrassen kan dessutom hjälpa till att förlänga livslängden på din säng genom att minska slitaget på den underliggande resårmadrassen.

Hur Tjock Bäddmadrass Behöver Man?

Tjockleken på din bäddmadrass är en personlig preferens, men generellt sett bör den vara tillräckligt tjock för att du ska uppleva en mjukare känsla och känna ökat stöd än då du ligger direkt på resårmadrassen. De tunnaste bäddmadrasserna är bara en till ett par centimeter tjocka, medan de bäddmadrasser med riktigt hög standard kan mäta upp till hela 10-15 centimeter i tjocklek. En bäddmadrass i det tjockare spannet kan vara särskilt fördelaktig om din resårmadrass i nuläget är lite för fast för dina preferenser.

Vad Ska Man Tänka på När Man Köper Bäddmadrass?

Vid köp av bäddmadrass är det viktigt att överväga följande faktorer:

  • Sovställning – Du kan exempelvis behöva högre grad av stöd om du sover på rygg eller mage, medan en tjockare och mjukare madrass kan vara att föredra om du sover på sidan.
  • Eventuella allergier – Om du är allergisk mot exempelvis kvalister är det extra viktigt att du sover på en bäddmadrass med hög andasförmåga som transporterar bort fukt från kroppen.
  • Budget – Den dyraste bäddmadrassen behöver inte alltid vara den bästa, men det kan också vara dumt att snåla på en så viktig aspekt av din sömn som komforten.
  • Övriga funktioner – Bäddmadrassen bör kunna anpassa sig efter din kropp, reglera temperaturen och vara tillverkad av högkvalitativa material.

Vad Kostar en Bra Bäddmadrass?

Priset på en bäddmadrass varierar beroende på kvalitet, material och tillverkare. Generellt sett kan du hitta budgetalternativ runt en till ett par tusenlappar för en enkelsäng (120 cm), medan du får vara beredd på att betala från 3-4 tusen för de av högre kvalitet i samma storlek. För exklusiva och specialiserade bäddmadrassmodeller startar priset runt 8-9 tusen och uppåt. Det är viktigt att hitta en balans mellan pris och kvalitet, och att investera i något som passar dina behov och samtidigt håller över tid.

Hur Ofta Ska Man Byta sin Bäddmadrass?

Att byta din bäddmadrass regelbundet är avgörande för att säkerställa hygien och bibehållen komfort i sängen. Generellt sett bör du överväga att byta din bäddmadrass vart 5-6 år, men detta kan variera beroende på användning och kvalitet. Bäddmadrasser av högre kvalitet kan hålla 1-2 år längre än billigare modeller.

Vad är Bäst – Bäddmadrass i Kallskum eller Latex?

Båda materialen har sina respektive fördelar så valet mellan dem beror på dina personliga preferenser. För att hjälpa dig på traven kan du läsa mer om de olika materialens egenskaper i en bäddmadrass nedan:

Bäddmadrass av kallskum

Dessa bäddmadrasser är omtyckta för sin behagligt lätta och fasta känsla, passande för alla sovstilar. Kallskumsmadrasser formar sig efter kroppens konturer och återgår snabbt till sin ursprungliga form, vilket är idealiskt för rastlösa sovare. Dessutom erbjuder de god andasförmåga, vilket är särskilt fördelaktigt för dem som svettas mycket, och de är även ett populärt val bland allergiker.

Bäddmadrass av latex

Denna typ av bäddmadrass tillverkas vanligtvis av syntetisk latex och kännetecknas en lätt fjädrande effekt. Dess elasticitet gör att latexmadrassen snabbt återgår till sitt ursprungliga tillstånd efter belastning och erbjuder behaglig temperaturreglering genom sina många porer. Dessa egenskaper gör den lämplig för nästan alla sömnpositioner.

Som vi kan se finns flera olika faktorer som påverkar vilken typ av bäddmadrass som är bäst för dig. Genom att ta hänsyn till de överväganden som tidigare nämnts, tillsammans med dina egna behov och preferenser, hoppas vi att du har fått hjälp att göra beslutet lite enklare.

Vi på Sängfabriken erbjuder handtillverkade bäddmadrasser i flera olika prisklasser och utföranden som tillverkas i vår fabrik i Västmanland.

Relaterade Inlägg