Sängguiden

Vilken säng ska man välja?

Sängfabrikens sängguide hjälper dig att välja rätt sängtyp som passar dina behov
Kontinentalsäng

Kontinentalsäng

En kontinentalsäng är uppbyggd av fler lager resår och madrasser, vilket ger en extra följsam och lyxig känsla. Alla våra kontinentalsängar håller en hög kvalitet och vi lägger stor vikt vid valet av material när vi tillverkar dem i vår fabrik.

Ställbar säng

Ställbar Säng

En ställbar säng kan vara uppbyggd antingen som en kontinentalsäng eller som en ramsäng. Skillnaden är att en ställbar säng är utrustad med en eldriven motor som gör att sängen går att höja och sänka i huvud- och fotändan.

Ramsäng

Ramsäng

Ramsängen består av en resårbotten samt en bäddmadrass, och upplevs som lite stadigare än en kontinentalsäng. Den här sängtypen passar dig som vill ha en stabilare säng med fastare känsla, och dig som väger lite mer.

Få din säng att följa kroppen

Din kropp mår bäst med rätt fasthet

Visste du att vi sover ungefär 1/3 av våra liv? För att din kropp ska må bra och samtidigt få stöd på rätt ställe under denna tid så ska du vara noga med vilken fasthet du väljer på din säng. Vilken fasthetsnivå du ska välja beror på din kroppsbyggnad, samt vilken sovställning du föredrar. Din vikt spelar även roll i detta val.

När vi pratar om fasthet menar vi hur fast eller mjuk resårmadrassen är. En för mjuk säng gör att din kropp inte får det stöd den behöver; din ryggrad och dina leder belastas ojämnt och du får känningar som gör att du ändrar position ofta, vilket leder till att din nattsömn störs. Sover du däremot i en för hård säng kommer du få ökat tryck på axlar och höfter samtidigt som stödet för ländrygg och midja uteblir.

När du väljer en säng med en fasthetsgrad som är anpassad efter dig kommer din kropp få ordentligt med stöd och avlastning, vilket betyder att din ryggrad får vila i en avlastande position.

Om ni är två som ska sova i sängen (dubbelsäng 160 cm och uppåt) så är det möjligt att kombinera två olika fastheter för att passa par med olika preferenser.

Välj rätt längd på sängen

Något som är enkelt att förbise är sängens längd. Normalt är våra sängar 200 cm långa, men är du en lång person kan du fundera på att beställa 210 cm istället. Vi rekommenderar att man minst har 10 cm till godo ovanför huvudet och 10 cm mellan fötterna och sängkanten. Det innebär att om du är längre än 190 cm så rekommenderar vi en 210 cm lång säng för att du ska kunna sträcka ut dig ordentligt, utan att fötterna sticker ut från sängen.

Välj fasthet på din säng

Det här ska du tänka på när du väljer fasthetsnivå på din resårmadrass

Mjuk

Den här fasthetsnivån passar bäst för personer som väger 50-60 kg och föredrar en mjuk säng. (Om du ligger inom detta viktspann men vill ha en fastare känsla och mer stöd kan Medium vara att föredra.)

Medium

Fastheten Medium passar generellt personer som väger ca 50–85 kg.

Fast

En Fast säng passar generellt personer som väger ca 85–115 kg. (Den kan även passa dig som väger över 115 kg och alltid sover på rygg, eller dig som väger ca 70–85 kg och alltid sover på mage.)

Extra fast

Om du väger över 115 kg så rekommenderar vi dig i första hand att välja en Fast eller Extra fast ramsäng, eftersom ramsängar upplevs som stadigare än kontinentalsängar och även ger bättre stöd för din kropp. Om du ändå vill ha en kontinentalsäng så rekommenderar vi att du väljer en resår som är Extra fast inom denna viktkategori.

Medium / Fast – Fast / Extra fast etc.

Om ni är två som ska dela säng så har vi möjlighet att kombinera olika fasthetsnivåer för dubbelsängar (från storlek 160 cm och uppåt). Detta innebär att en säng med beteckning Medium / Fast har en sida med fasthetsgrad Medium, och en med Fast. Om du önskar beställa en kombination som inte är valbar på hemsidan, till exempel Mjuk / Fast, kan du kontakta vår kundtjänst så hjälper de dig.

Val av sängens fasthetsgrad

Sov Gott-garanti

Är du fortfarande inte helt säker vilken fasthet du ska välja? Lugn, vi erbjuder att utföra hårdhetsbyte på din säng gratis inom 60 dagar från att du mottagit din säng. Du behöver själv ombesörja och betala frakten till och från fabriken. Det kostar från 2000:-, efter 60 dagar tillkommer kostnad + fraktkostnad. (Kontakta support för prisförslag). Vid hårdhetsbyte återanvänder vi tygfodralet och mjukmaterialet i sängen.

Läs mer om val av sängfasthet

Resårmadrassens pocketzoner

Ett pocketsystem för bättre sovposition

Beroende på sängmodell är resårerna indelade i olika antal zoner, så kallade pocketzoner. Dessa zoner baseras på kroppens anatomi och fördelar stödet utmed madrassen så att vissa zoner har mer stöd, och vissa mindre. Har du en säng som formar sig bra efter din kropp så kommer du få en bättre sömn, och dessa zoner kan hjälpa dig på vägen. (Det är inte nödvändigtvis att fler pocketzoner passar bäst för just dig, utan det kan även bero på preferens och vad din kropp är van vid sedan tidigare).

7 zoner

De flesta utav våra sängar har pocketresårer med 7 zoner. Zonerna gör att sängen formar sig maximalt efter din kropp vilket innebär mindre stöd i huvud-, axel- och höftpartiet, samt mer stöd vid midjan och svanken. Målet är att din rygg ska bli helt rak när du sover på sidan.

5 zoner

Skillnaden mot 7-zonsystemet är att vi här slår ihop bålen och midjans zoner, samt zonerna för lår och knän. Resultatet blir 5 pocketzoner vilket exempelvis passar för dig med lite bredare midja och höft.

3 zoner

Detta lite enklare system av zoner fördelar stödet i huvudsak efter din överkropp, höfter och ben.

Utan zoner

För sängar utan pocketzoner ger resårerna lika mycket motstånd över hela sängen, vilket vissa personer kan föredra utifrån preferens. Även dessa sängar kan ge kroppen en god följsamhet.

Provligg våra sängar

Eller kontakta en av våra sängspecialister

Testa Sängfabrikens sängar

Om du fortfarande är osäker har du alltid möjlighet att besöka någon av våra butiker för att på plats prova ut vilken säng som passar dig bäst.

Kontakta oss

Om du behöver hjälp av någon av våra duktiga sängspecialister är du välkommen att kontakta oss.

Behöver du mer hjälp för att hitta rätt säng för dig? Gör Sängfabrikens sängtest för att ta reda på vilken modell som passar dig bäst!