Kontinentalsängar, Ramsängar, Sängar

Ramsäng eller Kontinentalsäng?

Vad är skillnaden mellan en kontinentalsäng och ramsäng?

När du går i sängköpartankar så är det flera olika avvägningar du behöver göra innan du bestämmer dig. När det kommer till att välja sängtyp så brukar valet ofta stå mellan en ramsäng och en kontinentalsäng, och det kan det vara svårt att veta vilken modell som passar just dig. I det här blogginlägget kommer vi att jämföra ramsängen med kontinentalsängen, samt lista för- respektive nackdelar, för att hjälpa dig att ta ett informerat beslut.

Vad är en ramsäng?

Ramsängar har en enkel konstruktion som består utav en träram med fjädrar och stoppning som är täckt med tyg, samt en tillhörande bäddmadrass. Den enklare konstruktionen ger ramsängen dess tydligaste fördel, nämligen att att de ofta är billigare än kontinentalsängar. Konstruktionen bidrar också till att en ramsäng kan kännas lite stabilare än en kontinentalsäng vilket gör att denna sängtyp passar dig som väger lite mer. En annan fördel med ramsängar är att de är lite lättare att montera och flytta runt på grund av dess enklare konstruktion.

Å andra sidan kan ramsängar vara mindre bekväma än kontinentalsängar på grund av färre komfortlager. De har ofta inte lika mycket stöd för ryggen och kroppen som kontinentalsängar, vilket kan leda till försämrad sömnkvalitet. Ramsängar kan också ha mindre rörelseisolering, vilket innebär att du kan känna dig störd av en partner som rör sig i sängen under natten.

Vad är fördelen med en kontinentalsäng?

Även om kontinentalsängar ofta kostar lite mer än en ramsäng finns det många fördelar med denna sängtyp. En kontinentalsäng består av tre lager (till skillnad från ramsängens två): först en resårbotten, sedan en mellanliggande resårmadrass och längst upp en bäddmadrass. (Du kan läsa mer om kontinentalsängens konstruktion här). Det extra komfortlagret ger bl.a. en högre grad av stöd och anpassningsbarhet än en ramsäng. En annan fördel med kontinentalsängar är att de har högre rörelseisolering, vilket innebär att du kan sova ostört även om din partner ofta rör sig i sömnen. Kontinentalsängar är också högre än ramsängar, vilket gör att det är enklare att komma i och ur sängen; höjden ger också ett överlag lyxigare intryck.

Det finns dock även nackdelar med kontinentalsängar. Vi har redan nämnt det något högre priset, och kontinentalsängar väger ofta tyngre och är därmed svårare att flytta på grund av sin konstruktion.

Ramsäng vs kontinentalsäng – Vilken ska man välja?

Sammanfattningsvis är valet mellan en ramsäng och en kontinentalsäng en fråga om personliga preferenser och behov. Ramsängar kan vara ett bra alternativ för dem som söker billigare säng med en enklare men stabilare konstruktion. Kontinentalsängar kan vara ett bra val för dem som söker mer lyx, komfort och stöd, samt högre rörelseisolering. Oavsett vilken modell du väljer är det viktigt att du väljer en säng som passar just dina behov och preferenser för att få en god natts sömn.

Är du fortfarande osäker? Gör Sängfabrikens sängtest för att ta reda på vilken modell som passar just dig!