Ställbara sängar

Vad menas med en ställbar säng?

En av de mest populära sängtyperna är den ställbara sängen, som kan anpassas efter individuella behov och preferenser. Men hur fungerar egentligen en ställbar säng? I den här bloggposten kommer vi att utforska uppbyggnaden och fördelarna med en ställbar säng, samt ge tips på vad du bör tänka på när du väljer en. Så om du funderar på att investera i en ny säng, läs vidare för att ta reda på mer om den ställbara sängens fördelar och funktioner.

Konstruktion och fördelar

En ställbar säng är utformad för att anpassas efter dina specifika behov och ge maximalt stöd till kroppen under sömnen. Den liknar i stor utsträckning en vanlig säng, men har en botten som är uppdelad i olika sektioner som styrs av en motor. Huvudändan, som kan höjas och sänkas, ger en bekväm vinkel för överkroppen, nacken och huvudet, medan mittstycket vid ländryggen är fixerat. Fotändan, som också kan höjas och sänkas, ger en idealisk position för benen.

En eller två motorer används för att justera vinkeln på huvud- och fotände, vilket gör det möjligt att anpassa madrassen efter din sovställning och skapa optimalt stöd och avlastning. Detta bidrar till att motverka rygg- och nackproblem samt bidrar till bättre blodcirkulation. En höjd huvudände kan också hjälpa dig att andas bättre under natten och minska snarkningar. Om du lider av sömnapné är detta också en rekommenderad lösning.

Fotänden kan höjas för att avlasta och motverka smärtor i ländrygg och knän samt förbättra blodcirkulationen. Dessutom kan en liten höjning av fotänden förhindra att du vaknar på natten när dina ben sover. En ställbar säng kan också underlätta när du behöver lite extra hjälp för att komma upp i sittande läge.

Men det finns också andra fördelar med en ställbar säng; det kan exempelvis vara mer ergonomiskt att läsa, titta på TV eller arbeta i en ställbar säng då du enkelt kan justera sängen till ditt idealiska läge.

Att tänka på innan köp

När du väljer en ställbar säng är det viktigt att välja en med en högkvalitativ motor, som Linak (Danmark) eller Okin (Tyskland), för att undvika att sängen kasseras om motorn går sönder efter några år.

För att summera så är en ställbar säng en idealisk lösning om du lider av dålig blodcirkulation, ryggproblem, artrit eller andra muskelproblem, eller om du helt enkelt vill ha en säng med största möjliga flexibilitet när det kommer till sitt- och liggposition.