Kontinentalsängar

Vad är egentligen en Kontinentalsäng?

Kontinentalsängen är en av de mest populära sängtyperna på marknaden idag. Den är uppskattad för sin komfort, eleganta utseende och höga kvalitet. Men vad är en kontinentalsäng egentligen och hur är den uppbyggd? I det här blogginlägget ska vi svara på denna fråga och ge dig all information du behöver för att bestämma om en kontinentalsäng är rätt modell för dig.

Vad är speciellt med kontinentalsängens konstruktion?

En kontinentalsäng är en typ av säng som består av tre separata lager: en resårbotten, en resårmadrass och en bäddmadrass. Denna sängtyp har blivit allt mer populär på senare år och är ett utmärkt val för den som söker en säng med både hög komfort och stil. Här nedan går vi genom kontinentalsängens olika lager och vad de innebär för sängens egenskaper:

Lager 1 – Resårbotten för en stabil konstruktion

Resårbotten (även känt som ”ramsäng” eller ”bottenmadrass”) är den understa delen av sängen och utgör den mest stabila delen av konstruktionen. Den är tillverkad med en ram och kommer med eller utan fjädring, där ramen är det som ger stöd åt resten sängen. En vanlig variant av resårbotten är en s.k. boxmadrass som är en kraftig träram klädd med tyg och utrustad med en madrass inuti.

Lager 2 – Resårmadrass för extra avlastning och komfort

Resårmadrassen (kallas ibland också ”mellanmadrass” eller ”plymå”) är den mittersta delen av sängen och ligger mellan resårbotten och bäddmadrassen. Det är genom att addera detta komfortlager som en s.k. ramsäng blir en kontinentalsäng. (Du kan läsa mer om skillnaderna mellan en ramsäng och en kontinentalsäng här). Resårmadrassen är oftast aningen tunnare än resårbotten men tjockare än bäddmadrassen, och är utformad för att ge extra stöd och avlastning för kroppen. Detta sker med en eller flera komfortzoner som ger olika delar stöd längst med madrassen för att du ska ligga så ergonomiskt som möjligt. Resårmadrassen kan tillverkas av skum, fjädrar eller andra material och kommer i olika fasthetsgrader beroende på användarens längd/vikt och preferens. (Du kan läsa mer om hur man ska tänka kring val av hårdhetsnivå på resårmadrassen här).

Lager 3 – Bäddmadrassen för ännu högre komfort och bekvämare känsla

Bäddmadrassen är det översta lagret som ger kontinentalsängen extra komfort och stöd, och bidrar samtidigt till att sängen känns mjuk och skön att ligga på. Den är ofta tillverkad av memory foam, latex, fiber eller andra skummaterial och finns i olika tjocklekar och utföranden.

Vad är fördelarna med en kontinentalsäng?

För att summera så har kontinentalsängen flera fördelar gentemot andra sängtyper. Eftersom sängen har flera lager av madrasser ger det en högre grad av anpassningsbarhet gällande stöd och komfort jämfört med traditionella sängar. Det extra komfortlagret gör också att sängen blir högre, vilket dels ger ett lyxigare intryck men även gör det lättare att komma i och ut ur sängen, vilket är särskilt uppskattat för äldre personer eller personer med ryggproblem. (Du kan läsa mer om sängval för personer med ryggproblem här). I kombination med att denna sängtyp kommer med en hög grad av stilfaktor så förstår man varför kontinentalsängen har blivit så pass populär som den är idag.

Tycker du fortfarande att det är svårt att avgöra om en kontinentalsäng är rätt modell för dig? Gör vårt sängtest för att ta reda på vilken sängtyp som passar just dig!