Övrigt, Sömn

Sov bättre med SVT Play: En titt på de senaste programmen om sömn

Som du säkert redan känner till är det vikigt vår hälsa och välbefinnande att sova ordentligt. Nu har SVT Play gjort det enkelt och underhållande för oss att lära oss mer om sömn genom deras aktuella utbud av program och serier. Här är kikar vi på tre av de senaste programmen i kategorin: ”Din hjärna: Sömn”, ”Super zovarna” och ”Sov gott”.

Din hjärna: Sömn

Ett av de mest intressanta programmen inom ämnet just nu är ”Din hjärna: Sömn”, som är en del av dokumentärserien ”Din hjärna” med programledaren Anders Hansen. I detta avsnitt går forskare igenom de senaste rönen om sömn och dess inverkan på hjärnan. De undersöker bland annat vad som händer i hjärnan när vi sover och varför det är så viktigt för vår hälsa. Programmet ger också praktiska tips på hur man kan förbättra sin sömn. Du kan se detta avsnitt här.

Super zovarna

”Super zovarna” är ett underhållande program i kortare format för hela familjen som handlar om en tävling för att utse Sveriges supersovare, som bäst sover genom olika oljud och störningsmoment. Programledaren Assia Dahir tar samtidigt tittarna med på en resa genom sömnens värld och utforskar hur vi alla kan förbättra vår sömnkvalitet. Tävlingen är både rolig och utmanande samtidigt som den ger användbara tips för att sova bättre. Samtliga avsnitt finns tillgängliga här.

Sov gott

”Sov gott” är en lättsmält serie om sömn och sömnstörningar som leds av David Batra. Programmet tar upp olika sömnproblem som insomnia och sömnapné, och ger handfasta tips om hur man kan hantera dem. Serien innehåller också personliga berättelser från svenska kändisar som lider av sömnproblem, vilket ger en inblick i hur sömnproblem kan påverka ens vardag. Sov gott är en informativ och engagerande dokumentärserie som rekommenderas till alla som vill lära sig mer om sömnstörningar och få förslag på (mer eller mindre lycksoamma) lösningar. Du hittar programserien här.

SVT Play har en bra samling av program och serier om sömn som verkligen kan hjälpa oss att förstå våra sömnvanor och hur de relaterar till vår hälsa. Jag rekommenderar verkligen att ta sig tid att titta på dessa olika program om du är intresserad av sömnforskning eller sömnproblem, eller själv vill förbättra din sömnkvalitet generellt.