Sömn

Morgonstund har guld i mund? Tips för att minska morgontröttheten

De allra flesta människor (och djur?) kan relatera till känslan av att släpa sig upp ur sängen på morgonen, speciellt nu under årets mörka månader. Även om du har sovit gott kan det vara svårt att skaka av sig morgontröttheten. Men varför är det så? Vad är det som gör att vi är så trötta på morgonen? Här är är lite bakomliggande fakta, tillsammans med några tips om hur du kan minska din morgontrötthet.

Varför är vi så trötta på morgonen?

Det finns flera faktorer som bidrar till varför vi känner oss så slöa när vi vaknar första gången. Den främsta orsaken är något som kallas ”sömntröghet”, som orsakas av att våra kroppar övergår från djupsömn till lätt sömn och sedan slutligen vaknar upp. Under djupsömnen producerar din hjärna stora mängder deltavågor – vilket gör det svårt för dig att väckas. Det är därför det tar längre tid för oss att vakna upp efter att ha haft en djup sömn. Det är också därför som vi vissa morgnar har svårare än andra att komma upp ur sängen (t.ex. efter att ha druckit alkohol eller tagit vissa mediciner).

En annan faktor som bidrar till vår morgontrötthet har att göra med något som kallas ”cirkadisk rytm”, som är vår kropps inre klocka som reglerar saker som när vi somnar och när vi vaknar. Våra cirkadiska rytmer följer naturligt en 24-timmarscykel och skiftar under dagen beroende på yttre faktorer som solljus och temperatur, men även våra inre processer som hormonnivåer och ämnesomsättning. På morgonen är vår dygnsrytm vanligtvis som störst mellan kl. 8 och 9, vilket gör att vi känner oss piggare, medan den börjar minska igen runt kl. 11, vilket gör att vi känner oss tröttare strax efter lunchtid.

Slutligen finns det flera livsstilsfaktorer som kan öka vår känsla av trötthet på morgonen, t.ex. otillräcklig sömn, oregelbundna sömnmönster/timmar, stress/ångest, bantning/osunda matvanor sent på kvällen osv. Alla dessa saker spelar en roll för hur utvilad (eller outvilad) du känner dig varje morgon!

Tips på att minska morgontröttheten

Nu när vi vet vad som gör att vi är så trötta på morgonen ska vi ta en titt på några enkla tips på hur vi kan minska detta irriterande problem! Försök först och främst att jogga eller träna tidigt på morgonen eftersom det hjälper till att stimulera din kropp och ditt sinne att vara mer alert under dagen (bonuspoäng om du gör det utomhus eftersom naturligt solljus också hjälper!). För det andra kan du försöka ändra ditt sömnmönster genom att antingen gå till sängs tidigare eller senare, beroende på vad som fungerar bäst för ditt schema (men sikta ändå på 7-8 timmars sömn per natt). Slutligen bör du överväga att äta frukost strax efter att du vaknat, eftersom mat bidrar till att ge oss den energi vi behöver under hela dagen! Förhoppningsvis hjälper dessa tips till att göra tidiga morgnar mindre tröttande för alla de vanliga människor där ute som kämpar med dem varje dag! Lycka till!

 

Relaterade Inlägg