Sömn

7 Annorlunda Knep för att Somna

Några ovanliga tips för att somna snabbare

Om du lider av sömnproblem kan det vara frustrerande att inte kunna sova ordentligt varje natt. Men det finns många knep, tips och tricks som kan hjälpa dig att somna lättare. Här är några ovanliga tips som du kanske inte har provat tidigare:

  1. Använd ett tyngdtäcke. Ett tyngdtäcke är utformat för att hjälpa till att lindra stress och ångest. När du använder ett tyngdtäcke stimuleras frisättningen av må-bra-hormonerna oxytocin och serotonin, samtidigt som stresshormonet kortisol minskar, vilket kan göra att du känner dig lugnare innnan insomnandet och samtidigt resultera i en mer effektiv djupsömn.
  2. Prova ljusbehandling. Ljusterapi kan vara användbart för dem som har svårt att somna på natten. Genom att exponera dig för ljus på specifika tider på dagen kan du hjälpa din kropp att reglera din somna- och vaknacykel. Det finns en rad olika ljusbehandlingar som riktar in sig på just sömnproblem.
  3. Gör andningsövningar. Andningsövningar kan hjälpa till att lindra stress och ångest, vilket kan göra det lättare att somna på natten. Prova att andas in långsamt genom näsan och räkna till fem, håll andan i några sekunder och andas sedan ut långsamt genom munnen och räkna till sex (alltså längre utandning än inandning). Upprepa tills dess att du känner dig mer avslappnad.
  4. Testa fotbad. Ett varmt fotbad kan hjälpa till att främja avslappning och göra det lättare att somna. Fyll upp en balja med varmt vatten och tillsätt några droppar eterisk olja för en extra avslappnande effekt.
  5. Använd en sömnmätare. En sömnmätare är en enhet som mäter din sömnkvalitet och registrerar dina rörelser under natten. Genom att använda en sådan mätare kan du se hur mycket tid du spenderar i djupsömn och REM-sömn, vilket kan hjälpa dig att identifiera vad som hindrar dig från att sova ordentligt.
  6. Prova meditation. Meditation är en annan effektiv metod för att lindra stress och ångest och hjälpa dig att koppla av innan du går och lägger dig. Det finns många olika typer av meditation, så det är värt att prova några olika tekniker för att hitta den som fungerar bäst för dig. En bra start kan vara att testa guidad meditation med fokus på avslappning och sömn.
  7. Använd omvänd psykologi. Ibland kan det vara svårt att somna när man känner pressen att man måste somna för att inte känna sig trött på dagen efter. Istället för att kämpa för att somna, prova att göra det motsatta! Sätt dig upp och läs en bok, titta på en film eller lyssna på musik tills du känner dig trött nog att somna naturligt.

Sammanfattningsvis finns det många olika metoder och tekniker som kan hjälpa dig att sova bättre på natten. Genom att prova några av dessa lite mer ovanliga knep kanske du hittar något som fungerar för dig. Lycka till och (förhoppningsvis) sov gott 😴

Ps. Om inget av ovan fungerar kanske du behöver testa att sova i en helt ny säng? Vi på Sängfabriken erbjuder svensktillverkade kontinentalsängar som bidrar till en bättre sömnkvalitet.

Relaterade Inlägg