Sömn

5 tips för att sova bättre i sommarvärmen

Hur mycker vi än längtat efter sommaren med sina varma och ljusa kvällar kan detta vara en period då det är svårare än vanligt att få tillräckligt med sömn. Värmen kan göra det obekvämt att sova och ljuset kan försämra vår sömnkvalitet. Men oroa dig inte! I det här blogginlägget kommer vi att dela med oss av fem användbara tips för att hjälpa dig att sova bättre i sommarvärmen.

1. Skapa en sval sovmiljö

För att bekämpa värmen och hålla dig sval under natten är det viktigt att skapa en sval sovmiljö. Dra ner persiennerna eller använd mörkläggningsgardiner för att hålla rummet svalt och undvika att solens strålar värmer upp det under dagen. Under årets varmaste dagar kan även någon form av luftkonditionering som kyler luften i sovrummet vara en god investering.

2. Använd lättare sängkläder

Byt ut dina tjocka täcken och lakan mot lättare och andningsbara naturmaterial som bomull eller linne. Dessa material absorberar svett och hjälper till att hålla dig sval och bekväm under natten. Undvik syntetiska material som kan bli fuktiga och obekväma i värmen.

3. Svalka dig innan läggdags

Ta en sval dusch eller ett svalkande dopp, vilket hjälper till att sänka din kroppstemperatur och förbereder dig för en avslappnad sömn. Undvik dock iskalla duschar eftersom de kan shocka kroppen vilket ger motsatt effekt och gör det svårare att somna.

4. Skapa god luftcirkulation

Förbättra luftcirkulationen i ditt sovrum genom att öppna fönster eller använda fläktar. Frisk luft hjälper till att hålla dig sval och ger även ett friskt och behagligt sovrumsklimat. Om du har möjlighet kan du också överväga att investera i en luftfuktare för att hålla luften fuktig och fräsch.

5. Anpassa din sömnklädsel

Om det är för varmt att sova i pyjamas kan du prova att sova i lättare kläder eller till och med bara underkläder. Det är viktigt att du känner dig bekväm och att din kroppstemperatur regleras på rätt sätt under natten. Anpassa din klädsel efter värmen för att undvika överhettning eller svettningar.


Att sova bra under sommarvärmen kan vara en utmaning, men med rätt strategier och anpassningar kan du få en god natts sömn. Följ dessa tips för att skapa en sval och bekväm sovmiljö, och ge dig själv bästa möjliga förutsättningar för att sova bättre under sommaren. Kom ihåg att varje individ är unik, så experimentera och hitta vad som fungerar bäst för dig. Ha en trevlig och avkopplande sömn under semestern!

Relaterade Inlägg