Madrasser, Sovrum

Rengör Din Bäddmadrass På Rätt Sätt

Varför ska man rengöra bäddmadrassen?

Att rengöra din bäddmadrass regelbundet är en viktig del av att upprätthålla en sund och hygienisk sovmiljö. Bäddmadrassen fungerar som en skyddande barriär mellan din säng och dig själv, och den samlar med tiden damm, svett, kroppsoljor och allergener. Här är några skäl till varför det är viktigt att rengöra din bäddmadrass:

  1. Förhindrar allergener: Bäddmadrassen kan samla dammkvalster och allergener över tid, vilket kan leda till allergiska reaktioner och andningsproblem. Genom att rengöra den regelbundet minskar du risken för allergisymtom.
  2. Förbättrar sömnkvaliteten: En ren bäddmadrass ger dig en mer fräsch och bekväm sömnupplevelse. Du kommer att känna dig mer avslappnad och kunna sova bättre.
  3. Förlänger livslängden: Genom att ta hand om din bäddmadrass och rengöra den regelbundet kan du förlänga dess livslängd. Det kan vara en kostsam investering att byta ut en bäddmadrass, så att vårda den är ekonomiskt fördelaktigt.
  4. Förhindrar obehagliga lukter: Svett, kroppsoljor och andra substanser kan orsaka obehagliga lukter i din bäddmadrass om de inte rengörs regelbundet. Att hålla den fräsch hjälper till att hålla sovrummet luktfritt.

Regelbunden rengöring av din bäddmadrass en viktig del av att upprätthålla en hälsosam och bekväm sömnmiljö. Det kan bidra till att förhindra allergiska reaktioner, förbättra sömnkvaliteten och förlänga livslängden på din bäddmadrass.

Kan man tvätta bäddmadrassen?

Det är viktigt att veta att inte alla bäddmadrasser är avsedda att tvättas i en vanlig tvättmaskin. De flesta bäddmadrasser är gjorda med material och fyllning som inte tål vatten, och om de tvättas kan de förlora form och funktion. För att ta reda på om din bäddmadrass kan tvättas bör du alltid kontrollera tillverkarens riktlinjer och skötselanvisningar. Om din bäddmadrass inte har ett tvättbart överdrag, överväg att använda ett madrasskydd för att bevara dess renhet.

Vissa bäddmadrasser levereras med avtagbara och tvättbara överdrag. I sådana fall är det överdraget som kan tvättas i en tvättmaskin enligt anvisningarna på etiketten. Detta kan vara ett praktiskt sätt att hålla din bäddmadrass fräsch och ren.

Hur du rengör bäddmadrassen i 3 steg

Här följer tre enkla steg som du kan följa om du vill rengöra din bäddmadrass:

Avlägsna sängkläder & dammsug madrassen

Det första steget är att ta bort alla lakan, filtar och andra sängkläder från bäddmadrassen. Ta sedan på dig att göra en grundlig dammsugning av hela madrassens yta och se till att du kommer in i alla de vrår och hålor där dammråttor gärna gömmer sig. Du kan behöva använda en tillsats som smalnar av munstycket på dammsugaren för vissa typer av madrasser med ojämna ytor.

Punktrengöring & vädring

När du är klar med dammsugningen är det dags att gå vidare till punktrengöring av eventuella fläckar eller lukter som kan ha byggts upp med tiden.

Obs! Det är viktigt att notera att många madrasser levereras med särskilda skötselinstruktioner – se till att läsa dessa innan du använder några starka rengöringsprodukter eller tekniker eftersom de kan upphäva din garanti.

Om du inte har några särskilda instruktioner eller rekommendationer för rengöring av just din typ av bäddmadrass, och du ej har möjlighet att ta av och tvätta överdraget på madrassen, rekommenderar vi att du använder ett milt rengöringsmedel blandat med varmt vatten som appliceras med en mjuk trasa. När du har applicerat blandningen ska du låta den sitta i cirka 15 minuter innan du skrubbar lätt i cirkulära rörelser tills alla fläckar är borta; skölj sedan av med en annan fuktig trasa och ge gott om tid för torkning (minst 24 timmar).

Om du föredrar att inte använda rengöringsmedel på din bäddmadrass är bakpulver också ett effektivt alternativ – strö det helt enkelt över de drabbade områdena, låt det sitta i ungefär en halvtimme innan du dammsuger bort det tillsammans med all smuts eller skräp som kan ha lossnat genom dess verkan.

Bäddning & kontinuerligt underhåll

Slutligen, när din bäddmadrass har rengjorts och vädrats ordentligt, se till att du alltid sätter på nya lakan direkt – detta hjälper till att hålla din sovyta ren och ger samtidigt en fräsch doft! Försök dessutom om möjligt att vända eller rotera din madrass en gång var sjätte månad så att kroppsavtryck inte bildas på ett specifikt område. Då kan du också i bästa fall undvika slitage orsakat av skillnader i kroppsvikt eller sömnposition mellan partners som delar samma sängplats.

För att hålla din bäddmadrass ren och fräsch så är det egentligen bara en fråga om att ta lite extra tid varje vecka (eller månad) för rengöring. Med dessa tips i åtanke hoppas vi att du ska kunna hålla din bäddmadrass snygg år efter år utan att ha alltför mycket problem på vägen – glad städning 🛏️

Om det har gått så långt att din bäddmadrass inte känns hel och ren efter att du rengjort den, eller om du haft samma bäddmadrass i flera år och den börjar kännas allmänt sliten, så kan det vara dags att köpa en ny. Vi på Sängfabriken erbjuder svensktillverkade bäddmadrasser till fabrikspriser.

Relaterade Inlägg