Kuddar & Täcken

Välj Rätt Kudde

En ofta bortglömd faktor för att uppnå en god natts sömn är att ha rätt sorts kudde. En kudde som passar din sovstil och kropp kan bidra till att förbättra din hållning på dagen, och samtidigt ge optimalt stöd för huvud, nacke och axlar under natten. Men med så många olika kuddalternativ att välja mellan kan det vara överväldigande att hitta rätt. I detta blogginlägg kommer vi att utforska några viktiga faktorer att tänka på för att välja rätt kudde för just dig.

Sovstil och kuddens storlek

Din sovstil spelar en avgörande roll för vilken typ av kudde som är bäst för dig. Om du sover på rygg bör du välja en kudde med mediumhög tjocklek för att ge stöd för nacken och hålla den i en neutral position. För sidosovare rekommenderas i stället en tjockare kudde för att fylla ut utrymmet mellan axeln och huvudet. Magsovare bör dock välja en tunnare kudde för att undvika översträckning av nacken. En kudde som är för stor eller för liten kan leda till obekväma sovpositioner och spänningar i nacke och axlar. Välj därför en kudde som är i proportion till din kroppsstorlek och sovutrymme.

Kuddens material och fyllning

Det finns flera olika material att välja mellan när det gäller kuddar. Dun- och fjäderkuddar är mjuka och formbara samt ger en fluffig och följsam känsla, vilket gör dem idealiska för de som föredrar en kudde som kan anpassa sig efter huvudets form. Dessa kan dock lämpa sig mindre bra för allergiker. Skumkuddar, tillverkade i memory foam eller latex, erbjuder bättre konturering och tryckavlastning, samt bibehåller sin form över tid, vilket passar bra om du behöver extra stöd för huvud och nacke. Dessa kuddar passar även bra för dig som är allergiker. Det är alltså viktigt att tänka på dina personliga preferenser och eventuella allergier när du väljer kuddens fyllning.

Prova kudden

Precis som med sängar kan det vara bäst att prova kudden innan du köper den. Vissa sängaffärer erbjuder möjligheten att testa olika kuddar för att hitta den som passar dig bäst. Prova att ligga i din vanliga sovposition och känn efter om kudden ger tillräckligt med stöd och komfort för huvudet och nacken.


Att välja rätt kudde är avgörande för en god natts sömn och för att upprätthålla en hälsosam hållning. Genom att beakta din sovstil, välja rätt material, fyllning och storlek samt prova kudden innan du köper den kan du maximera din sömnkvalitet och vakna upp utvilad och fräsch varje morgon. Ta dig tid att hitta rätt kudde som passar just dig och ge dig själv den komfort och stöd du förtjänar för en optimal sömnupplevelse.

Relaterade Inlägg