Övrigt, Sovrum

Feng Shui i Sovrummet

Vad är Feng Shui?

Feng Shui, baserat på det antika kinesiska systemet med naturlagar, är en filosofi som styr arrangemanget och orienteringen av möbler och dekorationer i förhållande till energiflödet (Chi). Ordet ’feng’ betyder vind på kinesiska och ’shui’ betyder vatten, och tillsammans symboliserar de flödet av liv som strävar efter att integreras i hemmet.

8 Tips för att Inreda Ditt Sovrum enligt Feng Shui

Få ut det mesta av din sömn genom att integrera Feng Shui i ditt sovrum, där varje element är noga utformat för att balansera energi och främja välbefinnande. Här är åtta praktiska tips kopplat till Feng Shui:

 1. Centrera din säng: Enligt Feng Shui är ”commanding position” avgörande. Placera din säng diagonalt från dörren för att öka din uppsikt och känsla av kontroll.
 2. Investera i en stor säng: Storleken på din säng har betydelse för energiflödet. En 160-180 cm bred dubbelsäng ger gott om utrymme för positiv energi att cirkulera. (Du kan läsa mer om sängstorlekar i vår storleksguide här).
 3. Maximera luftflödet: Feng Shui värdesätter frisk luft. Använd justerbara persienner för att reglera ljus och luft och för att skapa ett hälsosamt energiflöde.
 4. Begränsa elektronik: Elektroniska enheter stör Chi, den livgivande energin. Håll dessa enheter borta från ditt sovrum för att bevara harmonin. (Läs mer om hur skärmtid påverkar din sömn här).
 5. Balansera med sängbord: Sängbord skapar symmetri och balans, vilket är avgörande för Feng Shui. Placera dem på varje sida av din säng för att skapa en harmonisk atmosfär.
 6. Naturliga material och färgtoner: Feng Shui främjar användningen av naturliga material och lugnande färger. Välj sängkläder och dekorationer i jordnära toner för att skapa en rofylld miljö.
 7. Låg belysning och stämningsljus: Mjuk belysning och stämningsljus skapar en avslappnad atmosfär och stöder en god natts sömn, samtidigt som de bidrar till balansen i rummet.
 8. Håll ordning för god Chi: Feng Shui betonar vikten av en ren och organiserad miljö. Håll lådor och garderobsdörrar stängda för att främja positiv Chi och undvika distraktioner. (Läs våra tips om hur du optimerar förvaringen i ditt sovrum här).

Vad Ska Man Undvika i Sovrummet enligt Feng Shui?

För att undvika obalans och stödja din harmoni, se till att undvika:

 • Skräpkaos: Håll ytor rena för att främja positiv energi.
 • Elektroniska störningar: Begränsa elektronikens närvaro för att undvika störningar.
 • Speglar på olämpliga platser: Undvik att placera speglar där de kan störa sömnen.
 • För intensiva färger: Välj dämpade färger för en lugnande effekt.
 • Felaktig sängplacering: Placera sängen för att undvika blockeringar och skapa ett öppet energiflöde.

Färgval i Sovrummet enligt Feng Shui

Använd hudtoner och naturliga färger för att stödja harmonin i sovrummet. Följ Feng Shui-färgkartor för att välja nyanser som är kopplade till varje livsområde.

Genom att omfamna dessa Feng Shui-principer kommer du inte bara att skapa ett vackert sovrum utan också en plats som stöder din fysiska och mentala välbefinnande genom en djup och fridfull sömn.

Det kanske inte bara är på grund utav Feng Shui som det är trevligt med en större säng, men det skadar ju inte att det både ger mer utrymme för dig och din eventuella partner, men också för positiv energicirkulation!

Relaterade Inlägg