Sömn

Vad forskningen säger: Vetenskapen bakom sömn

Vi har alla hört det gamla talesättet att vi behöver åtta timmars sömn per natt, men är det verkligen sant? Vad säger forskningen om sömn? Om du är som de flesta andra och ofta får tillräckligt med sömn har du tur, för det här inlägget kommer att avslöja vetenskapen bakom varför vi behöver vila. Läs vidare för att få veta mer!

Riskerna med sömnbrist

Enligt nya studier kan sömnbrist få allvarliga konsekvenser för vår hälsa. Studier har visat att de som lider av sömnbrist löper större risk att drabbas av depression och ångest än de som får tillräckligt med sömn. Dessutom har forskning kopplat dåliga sömnvanor till en ökad risk för hjärtsjukdomar, stroke och övervikt.

En annan studie visade att otillräcklig vila också kan försämra vår förmåga att tänka klart. Detta innebär att utan ordentlig vila är det svårt för oss att fokusera på uppgifter och fatta viktiga beslut. Så även om du inte känner dig trött under dagen kan sömnbrist ändå påverka din prestation!

Hur mycket sömn behöver vi?

De flesta experter rekommenderar 7-9 timmars oavbruten sömn per natt som den optimala mängden för vuxna. Men hur mycket behöver barn? Enligt National Sleep Foundation bör spädbarn i åldrarna fyra-elva månader få mellan 12-15 timmar sömn per dag, småbarn i åldrarna ett till två år bör få 11-14 timmar, tre-femåringar bör få 10-13 timmar, sex-trettonåringar bör få 9-11 timmar och tonåringar i åldrarna fjorton till sjutton år bör få 8-10 timmar per dag.

Nu när du vet varför sömnkvalitet är så viktigt är det dags att börja agera! Se till att du upprättar en regelbunden rutin vid sänggåendet och undviker skärmar före sängdags (inklusive din telefon!). Och om möjligt, försök att avsätta lite tid varje dag för en tupplur – det kan vara nyckeln till en produktiv dag! Med dessa tips i åtanke kan du förhoppningsvis äntligen få den vilsamma nattsömn som din kropp förtjänar.