Sömn

Kan du inte sova? Här har du 10 enkla tips för en bättre sömn

Det är ingen hemlighet att en god natts sömn är viktig för att bibehålla en god hälsa. Men mellan arbete, familj och sociala åtaganden kan det vara svårt att få de rekommenderade 8 timmarna av vilsam sömn. Men oroa dig inte – vi är här för att hjälpa dig som sover dåligt att få dina Zzzs! Här är våra 10 bästa tips för att få bättre sömn i natt:

  1. Skapa en rutin. Om du lägger dig vid samma tid varje kväll och vaknar vid samma tid varje morgon tränar du din kropp att känna igen när det är dags att somna och när det är dags att vakna.
  2. Undvik koffein på eftermiddagen och kvällen. Den där koppen kaffe på eftermiddagen kan vara frestande, men om du dricker koffein för nära sänggåendet kan det göra det svårare för dig att somna senare.
  3. Motionera regelbundet. Regelbunden fysisk aktivitet bidrar till att minska stress och förbättrar din sömnkvalitet. Försök dock att inte träna för nära sänggåendet, eftersom det också kan störa ditt sömnmönster.
  4. Ät lätt före sänggåendet. Att äta en tung måltid strax innan du går och lägger dig kan orsaka matsmältningsbesvär eller halsbränna som håller dig vaken på natten, så försök att äta lättare måltider på kvällarna om du vill ha bättre sömnkvalitet.
  5. Stäng av skärmar en timme innan du lägger dig. Det blå ljuset från tv-apparater, datorer och smartphones kan störa melatoninproduktionen, vilket påverkar vår förmåga att somna snabbt, så försök att stänga av alla skärmar en timme innan du går till drömmarnas land!
  6. Se till att ditt sovrum är mörkt och tillräckligt svalt för att du ska kunna sova bekvämt (cirka 18-20 grader). Om det är möjligt, försök att använda mörkläggningsgardiner eller ögonmask om du har svårt att sova i ljusa rum, eller om medlemmar i ditt hushåll stannar uppe senare än du och tänder lampor medan du försöker sova!
  7. Försök att om möjligt inte ta en tupplur på dagen, eftersom det kan rubba kroppens inre klocka och göra det svårare för dig att somna på natten (om du inte absolut behöver en tupplur av medicinska skäl!).
  8. Se till att din madrass är tillräckligt bekväm för att du ska kunna vila ordentligt – madrasser bör bytas ut vart 5-10:e år beroende på användning – så skjut inte upp madrassinköpet längre!
  9. Använd maskiner/appar för vitt brus eller lugnande musikappar, som Calm eller Sleep, om externa ljud hindrar dig från att somna lätt – dessa appar ger mjuka ljud som vaggar även den lättaste av sovande till drömmarnas land!
  10. Prova att använda avslappningstekniker som djupa andningsövningar eller progressiv muskelavslappning innan du går in i slummerlandet – dessa tekniker kan hjälpa till att minska stressnivåerna som ofta bidrar till sömnlöshet! Du kan läsa mer om stress och sömnproblem hos 1177.

Det är viktigt att sova gott för att upprätthålla det allmänna välbefinnandet – men ibland verkar det vara lättare sagt än gjort! Lyckligtvis finns det flera enkla saker vi kan göra dagligen för att få en bättre vila, t.ex. att upprätta ett regelbundet sömnschema, undvika koffein efter lunchtid, träna regelbundet osv… Förhoppningsvis kan dessa tips hjälpa dig att få lite välbehövlig sömn i kväll så att morgondagens uppgifter känns mycket mindre skrämmande. Dröm sött allihop!

Har du testat alla tips ovan och har fortfarande svårt att somna? Spana in lite fler ovanliga knep för att somna nedan.

Relaterade Inlägg