Övrigt, Sängar, Sömn

Världsrekord för Sängar och Sömn

De flesta av oss kanske tar sängar och sömn för givet. Vi tänker inte till en extra gång när vi lägger oss i sängen efter en lång dag eller snoozar våra larm för några extra minuters sömn på morgonen. Men visste du att det finns några ganska otroliga rekord som rör sängar och sömn? Låt oss ta en titt på sju av världens märkligaste sängrelaterade rekord:

Världens Största Säng

Världsrekordet för den största sängen sattes 2011 och hålls av Commissie Zomerfeesten St Gregorius i Hertme, Nederländerna. Sängen de byggde är hela 26,5 meter lång och 16,4 meter bred och rymmer upp till 25 personer! Den byggdes som en del av Hertme sommarfestival och den finns fortfarande utställd i Hertme idag. Rekordsängen är gjord av trä och stål och har en egen jacuzzi, ett TV-rum och ett bibliotek. Den är så stor att den måste transporteras i delar och monteras på plats; sängen tog två månader att bygga och kostade över 1 miljon euro. Idag är sängen en populär turistattraktion och har besökts av tusentals människor från hela världen. Den är också en populär plats för bröllop och andra speciella evenemang.

Det Längsta Någon Har Sovit

Då det är svårt stt slå fast vad som är så kallad ”vanlig” sömn, och inte ett sjukdomstillstånd, så är det också svårt att mäta rekord i sömnlängd. Det betyder dock inte att det saknas exempel på extra lång sömn – även om de inte riktigt räknas som riktiga sömnrekord. Till exempel i oktober 2017 somnade Wyatt Shaw från Kentucky, USA, och sov i 11 dagar. Han var bara sju år gammal, och läkare genomförde flera tester utan några entydiga förklaringar. Wyatt vaknade upp med viss kognitiv nedsättning, särskilt när det gällde gång och tal, men återhämtade sig helt efter behandling med läkemedel som vanligtvis används för att hantera epileptiska anfall.

Det Längsta Någon Har Varit Vaken

År 1997 slutade Guiness World Records övervaka rekordet för den längsta tiden någon hållit sig vaken. Rekordinnehavaren vid den tiden var Robert McDonald, som år 1986 var vaken i 453 timmar och 40 minuter (18 dagar, 21 timmar och 40 minuter) utan att sova. Då rekordet inte längre övervakas, på grund av de inneboende farorna med sömnbortfall, vet vi inte om detta rekord brutits sedan McDonald.

Snabbaste Bäddningen

Den snabbaste tiden att professionellt bädda en king size säng (ca 180 x 200 cm) av en person är 1 minut och 9 sekunder, och sattes av Chow Ka Fai i Hongkong, den 22 oktober 2018. Chow Ka Fai är medlem i städlaget på Cordis Hotels där rekordet sattes. Gissningsvis går det att bädda en säng snabbare men det kanske inte blir hotellstandard..

Flest Personer i en Säng

Det högsta antalet personer som trängdes på en enda säng är 54 stycken, och uppnåddes av Xilinmen Furniture Co. Ltd. på inspelningen av en Guinness World Records-special för CCTV i Peking, Kina, den 7 september 2013. Det är dock inte klarlagt om någon somnade under rekordförsöket.

Att sova kanske verkar vara en vardaglig aktivitet, men den kan också vara extremt! De här rekorden visar att det alltid finns nya utmaningar som väntar runt hörnet när det gäller sängar & sömn – oavsett om de handlar om att sova i dem, eller att fylla den men människor! Vem vet vilka andra märkliga rekord vi kan få se brytas i framtiden?

Vi på Sängfabriken har inte byggt världens största säng (än). Våra största modeller mäter ”bara” 210 x 210 cm, men vi är övertygade om att du kan sova rekordskönt i dem!